O tym czego nie zdążyłam powiedzieć w Dzień Dobry TVN

Jak sporo z Was wie we wrześniu miałam okazję wystąpić w programie Dzień Dobry TVN i powiedzieć parę słów na temat kosmetycznych właściwości olejów. W programie mogliście dostrzec olej arganowy, olej z pestek winogron, olej jojoba, oraz olej kokosowy.

Link do filmu TUTAJ.

Jak to bywa w telewizji śniadaniowej, nie miałam zbyt wiele czasu na wizji i nie udało mi się powiedzieć wszystkiego co chciałam. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie utworzyła wpisu ze wszystkim co uznałam za istotne. Nie będę zanudzać Was obszernymi opisami. Chcę wyciągnąć esencję, byście naprawdę to zapamiętali i wykorzystali w przyszłości.

Screenshot_2015-09-09-16-52-36-1

Olej arganowy

  • jest wytłaczany z orzechów drzewa arganowego które rosną w Maroko
  • jego nazwa w produktach kosmetycznych to Argania Spinosa Nut Oil
  • należy go przechowywać w temperaturze pokojowej, w nienasłonecznionym miejscu. Oleje nie lubią także wilgoci. Opakowanie powinno być wykonane z ciemnego szkła
  • olej arganowy możemy podzielić na spożywczy (z prażonych orzechów) i kosmetyczny. Tego pierwszego nie używamy jako kosmetyku!
  • jest nazywany „płynnym złotem” przez jego drogocenne właściwości, jego otrzymanie jest bardzo pracochłonne i jest wytwarzany praktycznie tylko w Maroku
  • by zachować jego niezwykłe właściwości należy pamiętać że musi być zimnotłoczony i nierafinowany
  • w składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega 3 i omega 6, skwalan (niezbędny dla naszej skóry) a także dużą dawkę witaminy E
  • olej arganowy jest doskonałym antyoksydantem (niszczy wolne rodniki przyspieszające starzenie skóry),
  • działa przeciwzapalnie i łagodząco,
  • skwalan i NKT pozwalają na odbudowanie bariery lipidowej naskórka i cementu międzykomórkowego
  • działa przeciwstarzeniowo, ponieważ zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia i elastyczności, a także chroni przed działaniem wolnych rodników
  • można go stosować także na włosy- chroni je przed szkodliwym działaniem słońca (wolne rodniki)

Olej z pestek winogron

  • pozyskuje się go wytłaczając pestki winogron
  • zawiera kwas linolowy, który odbudowuje barierę naskórka, chroniąc go przed utratą wody (działa nawilżająco), i uelastycznia ją
  • zawiera witaminę E (antyoksydant!), C, D, betakaroten, potas, wapń, a także cukry, które również poprawiają nawilżenie skóry
  • w owocach czerwonych winogron znajduje się substancja o nazwie resweratrol, która działa silnie antyoksydacyjnie (stąd też popularne w kosmetyce wykorzystywanie kosmetyków z winem i winnych kąpieli ;)
  • jest świetnym olejem bazowym wykorzystywanym z olejkami eterycznymi w aromaterapii
  • działa przeciwstarzeniowo, reguluje wydzielanie sebum, działa regenerująco i ochronnie dla skóry
  • sprawdza się świetnie w pielęgnacji skóry narażonej na rozciąganie (ciąża, przyrost masy mięśniowej), a także do masażu
  • świetnie odżywia i wzmacnia włosy

Olej jojoba

  • jego nazwa w produktach kosmetycznych to Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
  • musi być zimnotłoczony i nierafinowany o złocistym kolorze
  • jest stabilny i odporny na utlenianie
  • jest wytłaczany z z ziaren krzewu Jojoba rosnącego w Ameryce Środkowej
  • jego zapach jest (dla mnie) bardzo przyjemny, lekko orzechowy
  • powinien być przechowywany w szczelnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej lub lodówce z dala od słońca i wilgoci
  • jest nie do końca olejem a płynnym woskiem, ponieważ ma odmienny skład niż reszta olei i specyficzne właściwości
  • działa antybakteryjnie
  • 30% składu oleju jojoba stanowią estry woskowe, które są zbliżone budową do estrów ludzkiego sebum, dzięki temu olej ten szybko się wchłania i szybko penetruje naskórek chroniąc go przed utratą wody (poprawia nawilżenie skóry). Dodatkowo dzięki zbliżonej budowie do ludzkiego sebum działa regulująco i zmniejsza przetłuszczanie się skóry
  • świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej (reguluje), suchej (regeneruje, nawilża, uelastycznia), atopowej (łagodzi stan zapalny)
  • zawiera witaminę E (działa antyoksydacyjnie i regenerująco)
  • olej dzięki swojej budowie szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy
  • doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry ciężarnej jako profilaktyka przeciwrozstępowa
  • może być stosowany w pielęgnacji włosów

Olej kokosowy

  • jego nazwa w kosmetyku to Cocos Nucifera (Coconut) Oil
  • wytłaczany z pulpy owocu palmy kokosowej
  • występuje w postaci stałej (biała masa) i w temperaturze powyżej 25 stopni C staje się płynny
  • świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów- nawilża, uelastycznia, odżywia
  • ma właściwości emoliencyjne więc można stosować go do cery suchej, łuszczącej się
  • ma także właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne, więc nadaje się także do pielęgnacji skóry skóry trądzikowej
  • stosowany w mieszankach do demakijażu skóry
  • można go używać również jako balsamu do ciała, ale nie wchłania się zbyt szybko

 

Mam nadzieję, że mój post rozjaśnił wasze wątpliwości, w razie pytań jestem do dyspozycji!

 

Leave a Reply